WordPress

wordpress
wordpress

WordPress nyílt forráskódú, PHP-alapú tartalomkezelő és blog-rendszer, ami a MySQL adatbáziskezelőt használ adattárolásra. Létezik egy portja postgresqlword néven PostgreSQL adatbáziskezelőhöz is, amely néhány verzióval lemarad a legfrissebb változattól. A GPL feltételei szerint használható és terjeszthető.

A szoftver jelenleg az „egy blog egy oldalon” installációt támogatja, de létezik egy többfelhasználós változata is, a WordPress MU. Azonban még a WordPress alapváltozata is lehetővé teszi, hogy a felhasználója egyszerre több WordPress blogot is működtessen a szerverén különböző könyvtárakba telepítve, akár egy adatbázis használatával is.

WordPress története

A WordPress elődje a b2/cafelog volt, melyet röviden b2 néven ismernek. Ezt szintén PHP-ben programozták és a jelenlegi verzióhoz hasonlóan szintén MySQL-t használt. Becslések szerint a b2-t 2003 májusában mintegy kétezer blognál használták. Fejlesztését Michel Valdrighi kezdte el, aki jelenleg a WordPress egyik fejlesztője. Bár a b2 hivatalos utódja a WordPress, jelenleg is fejlesztés alatt áll egy másik ettől független, b2evolution névre keresztelt projekt.

A WordPress először 2003-ban jelent meg Matt Mullenweg és Mike Little közös munkájaként. A nevet Christine Selleck Tremoulet, Mullenweg egyik barátja javasolta. 2009-ben már a WordPress volt a vezető a nyílt forráskódú tartalommenedzselő rendszerek között.

Amikor a 2004-ben a konkurens Movable Type-ot fejlesztő Six Apart megváltoztatta a szoftver felhasználási feltételeit, befolyásos felhasználói közül sokan áttértek a WordPressre.

WordPress sablonok

A WordPress felhasználóinak lehetősége nyílik sablonok (theme) telepítésére és az azok közötti váltásra. A sablonok segítségével a WordPress weboldalak kinézete és használata anélkül variálható, hogy az információs tartalom vagy struktúra megváltozna. A sablonok telepítésére két lehetőség van, FTP-n feltöltés után bekapcsolhatók a a rendszer Vezérlőpult menüjén belül található Megjelenés (Appereance) opció segítségével, vagy ugyanebben a menüben .zip fájlból úgynevezett 1 klikk módszerrel telepíthetőek számítógépről vagy külső URL-ről. A Megjelenés menüben lehet váltani a már telepített sablonok között is. A sablonok PHP- és HTML-kódját szintén szerkeszteni lehet. Az interneten számtalan sablon található, közöttük ingyenesek és pénzért megvásárolhatóak is akadnak.

Bővítmények

A WordPress egyik legközkedveltebb tulajdonsága, hogy rengeteg bővítmény (plugin) beépítésére van lehetőség, melyek által a felhasználók és a fejlesztők könnyen továbbfejleszthetik, kiegészíthetik a rendszer alapvető struktúráját és funkcióit. A hivatalos adatbázisban mintegy 22 ezer bővítményt tartanak nyilván.

Widgetek

A widgetek olyan modulok, melyek lehetővé teszik drag and drop („fogd és vidd”) elven működő tartalmak elhelyezését a weboldalon, valamint számos plugin bővített funkcióinak működését. Ilyen widgetek lehetnek például a diavetítések, Facebook Like dobozok vagy a frissülő hírlisták.

WordPress multiuser, wordpress multisite

A WordPress MU (MultiUser, „több felhasználó”) létrehozásának célja az volt, hogy egyetlen tárhelyről, egyetlen WordPress-motor segítségével ne csak egy, hanem számos különböző blog is üzemeltethető legyen. Az MU 2004 óta elérhető nyilvánosan. Legnagyobb nehézsége a telepítésben rejlett, mivel a hagyományos és az MU-rendszerek között csak úgy lehetett váltani, ha a felhasználó újratelepítette azt.

A WordPress 3.0 verziója a többfelhasználós rendszert már integrálta a fővonalba, telepítéskor lehetőség van az egy- és többfelhasználós mód közötti választásra.

A ma már MultiSite-nak (röviden MS, jelentése „több oldal”) nevezett funkció segítségével a felhasználó egy WordPress motor telepítésével korlátlan számú domaint menedzselhet.

WordPress mobiltelefonos verziók

A WordPressnek jelenleg több mobiltelefonos operációs rendszerre is léteznek alkalmazásai, például WebOS, Android, iOS, Windows Phone és Blackberry rendszerekre.

WordPress biztonsági aggályok

A rendszerben számos biztonsági rést találtak a felhasználók az évek során, a legtöbbet 2007-2008-ban tették nyilvánossá.

2007-ben számos WordPress rendszerű keresőoptimalizálással foglalkozó blogot és kisebb Adsense-t használó blogokat támadtak meg a rendszer egy biztonsági résén keresztül. Nem sokkal később arra is fény derült, hogy a WordPress által használt egyik szerveren keresztül támadók kódokat voltak képesek bejuttatni egy hátsó ajtón (back door) keresztül a rendszer 2.1.1. jelű verziójának néhány letöltött példányába. Ezt a problémát a 2.1.2. jelű frissítés orvosolta, a fejlesztők pedig egy felhívást tettek közzé melyben minden felhasználót arra kértek, frissítse a rendszerét a legújabb verzióra.

2007 májusában egy tanulmány kimutatta, hogy a WordPress rendszerű blogok 98 százaléka sebezhető, mivel elavult, nem támogatott verzióit használták a szoftvernek. Erre a problémára a WordPress azzal reagált, hogy a frissítések telepítését először jelentősen leegyszerűsítették, majd a 2.7-es verziótól kezdve teljesen automatizálták 2008 decemberében.