Seo tanácsadás

Seo tanácsadás – A sikeres együttműködés lépései

seo tanácsadás
seo tanácsadás

Ha több látogatót szeretnénk a keresőből, akkor ahhoz szakember munkájára van szükségünk. Ezt sokan felismerik, vagy azért mert megtapasztalják a saját bőrükön vagy azért mert hallgatnak olyanok tanácsaira, akik már megtapasztalták. Ez elkerülhetetlen, hisz a keresőoptimalizálás egy külön szakma és ha eredményeket akarunk, akkor egy Seo tanácsadás az, amire szükségünk van.

Tegyük fel, eljutunk oda, hogy találunk valakit akár a neten keresgélve, akár ajánlás útján. Megbeszélünk vele egy találkozót vagy skype beszélgetést. Vannak Seo tanácsadók, akik ezért is pénzt kérnek, vannak akiknél ez ingyenes.

Honnan lehet tudni egy tanácsadás alatt, hogy érdemes-e együtt dolgozni a Seo tanácsadóval vagy nem? Honnan tudhatjuk, hogy ez csak elfecsérelt idő vagy egy gyümölcsöző együttműködés kezdete?

Ebben a cikkben leírom azokat a lépéseket, amiket minden Seo tanácsadás során követek.

Seo tanácsadás lépései

1. lépés- Mi a honlap célja?

Az első és legfontosabb információ a Seo tanácsadónak, hogy mi az ügyfél honlapjának célja? Miért készítette vagy készíti el? Mik a rövid-közép- és hosszútávú céljai?

Gondolj bele! Ez a cél sokféle lehet. Teljesen más egy olyan honlappal foglalkozni, ami egy szűk szakmai körnek íródott, mint egy olyan honlappal, ami szinte mindenkinek el akar adni. Teljesen más egy blogot optimalizálni, mint egy webshopot. Lokálisan vagy országos szinten szeretné népszerűsíteni a szolgáltatását/termékeit? És még sorolhatnánk mennyi apró eltérés lehet az elképzelések között. Fontos átbeszélni ezeket, mert ez alapján kell elkészíteni a honlap optimalizálását.

Az egész munka alapköve, hogy tudjam mi az ügyfél célja.

2. lépés- Mi a célod a SEO-val?

Mivel megkeresett engem, mint Seo tanácsadót, ezért vannak elképzelései, tervei a keresőoptimalizálással kapcsolatban. Hallott már róla, olvasott róla, úgyhogy biztos kialakult egyfajta elvárás. Az ügyfél elképzeléseit, elvárásait összhangba kell hozni a saját elképzeléseimmel.

Mit és hogyan lehet megvalósítani? Mennyi idő szükséges hozzá? Mi szükséges hozzá, hogy sikerüljön?

3. lépés- Kulcsszókutatás

A kulcsszókutatás a keresőoptimalizálás sarokköve. Rendkívül fontosnak tartom, mert ezzel sokszorozzuk egy honlap értékét. Hiszen ha tudjuk, hogy mely kulcsszavakra keresnek a látogatók, akkor tudni fogjuk milyen tartalmat készítsünk és hogyan készítsük el.

A Seo tanácsadás során azért fontos erről beszélni, mert az ügyfélnek tudnia kell, hogy mi, miért történik. Tudnia kell, hogy ezzel az eszközzel olyan listát tudsz a kezébe adni (vagy annak, aki majd a tartalmat készíti a honlapra) ami iránymutatást fog adni számára a tartalom készítés során.

4. lépés- Speciális igények, elképzelések

Minden ügyfél más és más, ezért minden megbízás során lesznek különbségek. Van, aki többnyelvű honlapot szeretne, van, aki teljesen új honlapot készíttetne és van, akinek csak néhány beállítás hiányzik. Az egyedi igényeket mindig az adott helyzetben kell felmérni és kezelni.

Előfordulhat olyan is, hogy annyira speciális az ügyfél igénye, hogy nem értek hozzá. Ezt is el kell mondani, mert az ügyfél bizalmát nem szabad eljátszani.

Seo munka kiszervezése

Lehet, hogy az ügyfél ki akar szervezni egy-két munka fázist. A honlap szerkesztésétől a SEO szövegírásig ez sok minden lehet. Természetesen meg kell állapodni a feltételekről. A Seo tanácsadó döntése, hogy bevállalja-e a plusz munkákat.

5, lépés- Árajánlat

Ha mindent átbeszéltünk és teljesen érthető mindkét fél számára az adott helyzet, akkor árajánlatot kell adni. Mivel nincsen a piacon meghatározott ár semmilyen keresőoptimalizálással kapcsolatos tevékenységnél (de online marketing területén sehol sem), ezért mindenki annyit kér el egy munkáért, amennyit csak jónak lát.

Mindig azon múlik, hogy az ügyfélnek megfelel-e az az ár? Abban is meg kell egyezni, hogy egyszeri díjazású, vagyis egy konkrét munkáért vagy havi díjas szolgáltatás után fizet az ügyfél.

Elképzelhető sikerdíjas megbízás is. Ilyenkor csak a megbeszélt eredmény elérése után fizet az ügyfél.

Összegezve: Egy Seo tanácsadás igazán jó lehetőség arra, hogy az ügyfél eldöntse, megbízza-e az adott munkával a Seo tanácsadót. Pontos információt kap arról, hogy mire van szüksége és azt hogyan és mikor lehet elérni.

Illetve jó lehetőség arra, hogy a Seo tanácsadó kialakítsa a bizalmat az ügyfélben. Azt persze meg is kell tartani és a lelkiismeretesen végzett munkával lehet igazán kiérdemelni.

Ferge Balázs – Seo tanácsadó