Milyen webáruház rendszerek léteznek?

Milyen webáruház rendszerek léteznek?

webáruház rendszerek
webáruház rendszerek

Amikor új webáruházat akarsz indítani, vagy le akarod cserélni a régit, nagyon fontos, hogy átgondold a folyamataidat, és ezek alapján kiválaszd a számodra legoptimálisabb webáruház rendszert.

Három fő webáruház rendszer típus van, a bérelhető webáruház, a nyílt forráskódú webáruház, és a zárt forráskódú webáruház.

Attól függően kell választanod a rendszerek közül, hogy mennyire egyedi a webáruházad, milyen vevőszerző folyamataid vannak, és mennyi pénz áll a rendelkezésedre.

Nézzük meg egyenként a három webáruház rendszer, mit ad neked, és mik a keretek.

Bérelhető webáruház rendszerek

A bérelhető webáruház rendszerek esetében havi vagy éves díjért kész rendszert kapunk. Az adott szolgáltató előre lefejlesztett keret rendszerét adja nekünk bérbe. Valamennyire egyénre szabható, és kapunk támogatást is.

Milyen költségeid lesznek? A bérelt webáruház előnyös anyagi szempontból, mert az induló költségeket nem egyben kell kifizetni, hanem részben a havi bérleti díj része lesz, részben a kezdeti licenc díj része.

Sokkal gyorsabban elindulhatunk vele, mint egy zárt forráskódú saját webshoppal. A legismertebb ilyen rendszerek az Unas és a Shoprenter. Szinte csak fel kell töltenünk a termékeinket, szövegeket, információkat, és indulhat a vevőszerzés, keresőoptimalizálás, hirdetés.

Nyílt forráskódú webáruház rendszerek

A nyílt forráskódú webáruház kicsit drágább a bérelhetőnél, hiszen ez a tiéd lesz. Ilyen például a woocommerce. A keretrendszert aztán te alakíthatod, módosíthatod olyanra, amire szükséged van. A nyílt forráskódú webáruház előnye, hogy sokan csinálják, szinte mindenre kapsz választ, megoldást, plugint.

Nem lesz kérdés, hogy lehet-e az webáruházadban bankkártyával, paypal-on fizetni, mert biztosan lehet. Ami már másnál működik, arra lesz nálad is megoldás.

Hátránya, hogy ha bonyolultabb rendszerre van szükséged és olyasmi kell, ami még nincs, ahhoz már fejlesztőt kell fizetned. Ráadásul a nyílt forráskódú biztonsági problémáktól te sem leszel védett.

És kérdés, hogy az anyagi keretek engedi-e a saját webáruházat és a saját fejlesztőt.

Zárt forráskódú webáruház rendszerek

Zárt forráskódú webáruház, ez a legdrágább a három közül. Ezt a fejlesztő nekünk építi fel, teljesen egyedi. Biztonságosabb és stabilabb, és teljes mértékben a webáruházadhoz van tervezve.

Érdemes átgondolni, hogy valóban kell-e, vagyis kifizetődő lesz-e a bonyolult rendszered, mi az, amiről le kell és le tudsz mondani? Valóban ennyire egyedi rendszerre van szükséged?

Milyen költségekkel számolhatsz rövid és hosszútávon? A webáruháznak működnie kell, tehát az induló költség elég magas. Ám ez nem jelenti azt, hogy nem lesznek minden hónapban újabb és újabb megoldandó feladatok, vagyis a fejlesztő a mindenkori fizetési listán fog szerepelni.

Összegezve

Mindhárom rendszernek megvannak az előnyei, és a keretei. A webáruház igényei döntik el, hogy melyik lesz a legelőnyösebb. A fontos kérdések, hogy mennyire egyedi megoldásokra van szükség, hogyan alakulnak a marketing folyamatok, és milyenek az anyagi keretek.