Kulcsszókutatás a keresőmarketing és keresőoptimalizálás alapköve

Google adwords kulcsszó kereső

kulcsszó kereső - google webmester eszközök
kulcsszó kereső – google webmester eszközök

A kulcsszókutatás lényege, hogy megtaláljuk azokat a kereső szavakat amire a célpiacunk kereshet. Legyen az termékhez vagy szolgáltatáshoz kapcsolodó kulcsszó. A kulcsszó minden esetben releváns legyen az aktuális aloldalunkra vagy kategória oldalunkra. Nem kis feladat a megfelelő kulcsszavak megtalálása, de ez fogja a későbbi életét meghatározni weboldalunknak a keresőben. Fordítsunk kellő hangsúlyt a kulcsszókutatás elvégzésére, ne sajnáljuk az időt rá.

Kulcsszavak megtalálása

Képzeljünk el egy háromszöget úgy, hogy a háromszögünk csúcsa lesz a fő kulcsszó. Először is keressük meg azt a kulcs kifejezést, ami a legjobb, legrelevánsabb és elég sokan keresnek rá. Ez az én esetemben a keresőoptimalizálás. Ez lesz a háromszögünk legfelső pontja. A következő szintre keressünk 4-5 kulcs kifejezést, amelyek ugyan azt jelentik, vagy közeliek a fő kulcsszavunkhoz. Így haladunk szintről szintre lefelé.

Kulcsszó ág fenntről lefelé

Példa:  Kertészeti webáruház  > Kertészeti gépek > Kertészeti szerszámok > Kertészeti kiegészítők

Vagy az én példámban:

Keresőoptimalizálás > Seo > Kulcsszókutatás > Linképítés > Pr cikkek

Amennyiben sikeres volt a kulcsszó keresés egy karácsonyfa szerű kulcsszó fát kapunk. Ez lesz később minden munkák alapköve.  Legyen az szövegírás, linképítés, weboldal módosítás, szerkesztés, menü struktúra, kategória struktúra webáruháznál, weboldalnál.

Long tail kulcsszavak

A long tail fordítása a “hosszú farok”, ami a kulcsszavak esetében a kulcsszavak hosszát jelöli. A rövid egyszavas kulcsszavakra általában nagy verseny van pl. ( Keresőoptimalizálás ). Azonban hosszú kulcsszavakra kisebb a verseny és könnyebben előre lehet jutni a keresőben pl. ( Keresőoptimalizálás lépésről lépésre ).

Egy érdekes statisztikai adat, hogy a hosszabb 3-6 kulcsszóra keresők közül sokkal többen válnak vásárlóvá és ügyféllé. Ennek az az oka, hogy a long tail kulcsszavakra kereső érdeklődők már közelebb állnak a vásárláshoz és tudják, hogy mit keresnek.

Kulcsszókutatás másképpen

  • google által felajánlott kulcsszó lehetőségek
  • üzletünkben a vásárlok megkérdezése
  • telefonos érdeklődés esetén: hogyan talált meg? Hogyan kereset?
  • helyszini szolgáltatáskor ügyfél megkérdezése stb.