Közösségi média alkalmazása a keresőoptimalizálás folyamatában

közösségi média - közösségi marketing
közösségi média – közösségi marketing

A Google és a Bing is nyíltan bevallotta 2010-ben hogy használnak közösségi faktorokat az algoritmusban. Akkor még kevésbé volt ez jelentős, mint napjainkban. Különösen magyar nyelven csak később lettek nagy hatással ezek a paraméterek az organikus találati listára. Napjainkban viszont szinte bármilyen szegmensről is legyen szó minden weboldal tulajdonosnak foglalkoznia kell a közösségi marketinggel napi szinten.

Ha visszagondolunk a közösségi oldalak előtti időszakra, akkor a keresőoptimalizálás alapvetően két részből állt: on-site és off-site teendőkből. Az on-site feladatkör foglalja magába a weboldalunkon végzett munkákat. Tartalom, különböző kiemelések, belső szerkezet, meta adatok, title stb. Az off-site rész pedig a linképítés, linknépszerűség folyamatos bővítése.

Az alap elképzelés az volt, hogy ha az internet többi szereplője (többi weboldal tulajdonosok) értékesnek találták a weboldalunkat és hivatkoztak rá, akkor azt a keresők is értékesnek vélték. Ha jól belegondolunk, akkor a linknépszerűséget tekinthetjük egyfajta kezdetleges közösségi faktornak, ahol az interakció, a szavazás az, ha valaki hivatkozik a weboldalunkra.

Ennek az elképzelésnek azonban van egy nagy hátulütője. A szavazásban ugyanis csak azok vehetnek részt, akinek van weboldala, vagy üzemeltet egyet, vagy aktív fórumozó, stb.. Az internetezők nagyobb részének viszont nincs weboldala és nem dolgozik webmesterként, illetve a legtöbb fórum ma már értéktelen (nofollow attribútummal ellátott) linket ad.

Azok viszont akik sok weboldallal rendelkeztek, vagy hozzáfértek weboldalakhoz, könnyedén tudták támogatni egymást, az ügyfelet, magukat optimalizált linkekkel. Ezzel a Google szemszögéből kijátszották a linknépszerűség eredeti célját.

Szükségessé vált tehát bevenni egy másfajta jelrendszert az algoritmusba. Ekkor jöttek a képbe a közösségi oldalak. A közösségi oldalakon bárki jelen lehet, nincsenek korlátok. Ha valaki ténylegesen népszerű a közösségi oldalakon, akkor az valószínűleg valóban értékes információkat közöl, értékes weboldalt üzemeltet. A mintavételezésnek tehát nincsenek korlátai a közösségi faktorok terén és trükközni is nehezebb, mint a linknépszerűség esetében.

Milyen közösségi média eszközöket alkalmazzunk?

Az egyes szegmensenként változhat az, hogy melyik közösségi médiumokat kellene alkalmaznunk. A tapasztalatok szerint nem elegendő egyet alkalmazni. A kérdés tehát nem az, hogy kell-e, hanem az, hogy miként.

Blog

Néhány (három-négy) évvel ezelőtt az interneten egy vállalkozásnak még elegendő volt megfelelő honlapot felépíteni és valamilyen módon látogatókat szerezni. A blog írás akkor még viszonylag újdonságnak számított nálunk. Ma már szinte minden területen felismerték a vállalkozások és a magánemberek egyaránt, hogy egy szakértői blog több szempontból is nagyon hasznos.

Különböző hangnemben szólhatunk az ügyfeleinkhez, akár eseményekről, akár személyes momentumokról. Ők reagálhatnak, megbeszélhetik velünk és egymással is problémáikat, észrevételeiket. Emellett keresőoptimalizálás szempontjából is rendkívül hasznos.

Egy értékes blog üzemeltetése már önmagában is sokat hozhat, gondoljunk például a long tail kulcsszavakra. A közösségi faktorok szempontjából viszont lényeges kiegészítve használni ezt a lehetőséget az egyéb közösségi eszközzel.

Facebook

A Facebookot mindenki ismeri és aktívan használja. 2013-ban már több, mint 1,1 milliárd felhasználóval rendelkezett és ezek nagy része rendkívül aktív. Látogatásonként átlagosan 20 percet töltenek az oldalon és a felhasználók fele naponta legalább egyszer bejelentkezik. Magyarországon 2014. év közepén körülbelül 4,8 millió falhasználója volt a Facebooknak (forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Facebook).

Számtalan hangzatos statisztikai adatot fel lehetne még sorolni, de felesleges. Ez vált a legnépszerűbb közösségi oldallá az egész világon és hazánkban is. Ma már luxus nem használni az általa biztosított lehetőségeket.

Közvetlenül nincs jelentős hatással az organikus listában elért pozícióra, de mivel ez a legnépszerűbb közösségi platform, nem lehet megkerülni. Emellett közvetlen ügyfélszerzés szempontjából is használható.

Twitter

A Twitter mikroblogja szintén nagyon fontos közösségi faktor világszerte.

Tell the world what’s happening in 140 characters or less
(Mondd el a Világnak mi történik 140, vagy kevesebb karakterben)

Világszerte több mint félmilliárd felhasználóval rendelkezett 2013-ban.

Magyarországon azonban viszonylag kevés aktív felhasználója van körülbelül harmincezer.

Emellett érdemes lehet vele foglalkozni, mert a mérések szerint ez is nagy hatással van az organikus találati listára. Azoknak, akik nem a hazai piacra optimalizálnak, hanem külföldre (és elsősorban az Egyesült Államok a célpiac), szinte kötelező alkalmazni.

Google+

A Google Plusz a Google saját közösségi platformja. A kezdeti nehézségek ellenére ma már tényleg kezdenek aktívabbak lenni a felhasználói. Ezt nagyban elősegíti az, hogy a Google rendkívül nagy erőkkel igyekszik népszerűsíteni a szolgáltatást. Már nem csak közösségi oldalként kell rá gondolnunk, hanem inkább hasonlít egy átfogó rétegre a Google szolgáltatásai felett.

Természetesen a Google+ közösségi marketingünk jelentős hatással van a weboldalunk pozíciójára.

A személyre szabott találati listákra szintén nagy hatással van. Ha valamelyik Google+ ismerősünk kedvel (+1-ez) egy weboldalt, akkor az előrébb jelenhet meg nekünk is. Arról nem is beszélve, hogy a találati listán is megkülönböztetett megjelenést kaphatunk.